27 Şubat 2011 Pazar

Yedi Kartal Efsanesi - 1: Zülfikar'ın Hükmü

Saygın Ersin, Pegasus Yayınları

Zülfikar'ın Hükmü; Saygın Ersin'in Yedi Kartal Efsanesi üçlemesinin ilk kitabı. Ama ne kitap! Son derece heyecanlı ve sürükleyici, dili de su gibi akıp giden; kadim Anadolu efsaneleri ile İstanbul şehrinin yüzlerce yıllık sırları ile dolu dolu bir fantastik bir macera romanı.

Kitabın başında Lokman Hekim efsanesini öğrenip bu aleme adım atıyoruz. Rivayete göre kadim zamanlarda şeytan büyüyü dünyaya göndermiş, yeryüzünde kol gezen şerle mücadele etmek için de cennetten 2 melek sanatlarını dünyaya getirmiş. Ne var ki  yıllar yıllar geçtikçe meleklerin sanatına sahip insanlarıın bile şerrin hizmetine girdiğini görünce cennetin kapıları sonsuza kadar kapanmış. Lokman Hekim ise ölümsüzlüğün sırrını bulmuş ama reçeteyi elinden uçurup kaybetmiş. Diyar diyar gezerek meleklerin sanatıyla doğmuş 7 çocuk bulmuş, onları cengaver yetiştirmiş, boyunlarına kendi yaptığı madalyonları takmış, böylece Lokman Hekim Ocağı kurulmuş olmuş. Yediler yeryüzündeki her türlü şerle, kötülükle savaşmaya başlamışlar ama bu savaşta ölenler olmuş. Ölenlerin yerine yine meleklerin sanatına vakıf başka kız- erkek çocuklar bulmuş Lokman Hekim, Yediler yine tamamlanmış, namları almış yürümüş. Lokman Hekim ölümsüzlük reçetesini aklında kaldığınca yeniden hazırlamış. Bu iksir Yediler'in ömrünü 50 sene uzatıyormuş. Ama ölümsüz değilmiş Yediler, kalleş bir ok, kılıç darbesi yine öldürürmüş onları. Ama yaşlılık, hastalık dokunmazmış onlara, sadece 50 senede bir bu iksiri içmeleri gerekmiş. Böylece Yediler yeryüzündeki ifritlerle, melunlarla savaşmaya devam etmişler. Ustalardan ya da Hatunlardan biri eksildi mi, yerine yenisini bulmuşlar. Lokman da 50 senede bir Yedilere görünüp iksiri hazırlarmış. İksirin reçetesini 8 parçaya bölmüş Hekim, her Usta'ya ve Hatun'a 1 parçasını vermiş saklamaları için.

Yüzyıllar geçmiş, Osmanlı cihana hakim olmuş, İstanbul da cihanın merkezi olunca bütün melunlar İstanbul'a akın etmiş, padişahları bu karanlık güçlerden Solaklar derler 12 en seçme yeniçeriden oluşan bir grup korurmuş. Bunlar bütün melunlarla savaşsalar da Geceliler denen kan içicileri İstanbul'dan söküp atamamışlar. Zaman içinde Yediler de dünyanın merkezi İstanbul'a yerleşmişler ve kötülüğe karşı savaşlarına devam etmişler Solaklar'la beraber.

İşte bu girizgahtan sonra asıl roman başlıyor. Roman günümüzde İstanbul ve Ankara'da geçiyor. Yediler varlıklarını devam ettirmektedirler. Yine iksir yapma zamanı gelmiştir, bunun için yedisinin de birarada olması gerekmektedir ki, Salih Usta'nın çırağı, en gençleri Elif kayıp olduğundan ne yapacaklarını bilemezler. Beri yandan Hassan Sabah'ın Alamut kalesi fedailerine öykünen bir tarikat yıllardır güçlenmiş, şimdi Yediler'e büyük bir darbe vurmayı planlamaktadır. Hiç hesapta olmayan biri de Topkapı Sarayı'ndan esrarlı bir paket çalar. Paketin içinde Hz Ali'nin herşeye muktedir kılıcı Zülfikar olduğunu bilen çok az kişi vardır. Ve Yediler'in iksir yapamadıkları takdirde çok kısa zamanları kalmıştır.

İşte böyle günümüzün modern şehirlerinde geçen, insanüstü efsanevi varlıkların maceralarını anlatan, mükemmel bir roman Zülfikar'ın Hükmü. Efsaneleri  ve fantastik maceraları sevenler bayılarak okuyacak bu kitabı. Salt macera seviyorsanız da kitabın heyecandan tırnak yedirten temposu sizi oldukça tatmin edecek.

Çok sevdim, hararetle tavsiye olunur.



8 yorum:

  1. Bana ağır gelir mi ki sence? Okusam mı kararsız kaldım, konu ilginç ama şimdi onca yoğunlukta zor olur mu ki konusu falan sence? :/

    YanıtlaSil
  2. Tunacım bence ağır gelmez, çok akıcı ve sürükleyici bir roman, film gibi adeta. Baştaki efsane kısmı da 15 sayfa, masal gibi okursun o kısmı da:)

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç geldi Aslı, sen tavsiye ettiğine göre benim kütüphaneye de katmalı.

    YanıtlaSil
  4. çok sevindim beğenmene. şahane bir tanıtım olmuş bu arada;) bakalım 2. kitap ne zaman çıkıcak pegasus yayınlarından. bir süre daha çıkmazsa gidip eski basımını alıcam valla:)

    YanıtlaSil
  5. La Capitana : Evet canım, bayılacaksın kesinlikle. Zülfikar'ın Hükmu ve Tarihçi tam senlik:)

    Alkım : sayende keşfettik bu şahane kitabı Alkım valla sağolasın. Ben de çok merak ediyorumalla çıkartsınlar hemen. ikinciyi de üçüncüyü de, böyle de bekletilmez ki canım :)))

    YanıtlaSil
  6. aaa herkes okudu bi ben kaldım..

    YanıtlaSil
  7. Gizem yılın en güzel keşfi oldu bu kitap:) beğeneceğine eminim:)

    YanıtlaSil
  8. yaaa bi ara bunu2. serisi vardı galiba şimdi niyee yok beaa her yerde aramaktan bıktım

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.