2 Ocak 2011 Pazar

İstanbul Hatırası

Ahmet Ümit, Everest Yayınları

Bir Başkomiser Nevzat polisiyesi. Ahmet Ümit'den tamamen İstanbul'a adanmış müthiş bir kitap. Sayfaları soluksuz çevirdiğim, hem bitsin hem de bitmesin istediğim; sürükleyici ve çok lezzetli bir roman.

Roman Sarayburnu'ndaki Atatürk anıtının dibinde bir cesedin bulunması ile başlıyor. Cesedin avcunda bir Bizans sikkesi saklıdır. Başkomiser Nevzat, yardımcısı Ali ve kriminolog Zeynep ile katili araştırmaya başlar. Ne yazık ki ertesi gün bu sefer Çemberlitaş'ta, yine avucunda bir sikke ile başka bir ceset bulunur. Nevzat her bir cesedin bir sonraki cinayet yerini işaret edecek şekilde yerleştirildiğini farkeder. Her bir kurban tarihte Byzantion-Constantinopolis-Konstantinniye-İstanbul olarak tanınmış yeryüzünün en güzel şehrinin binlerce yıllık geçmişinde iz bırakmış anıtsal bir noktada bırakılmakta; her bir cesedin eline o döneme ait bir sikke yerleştirilmektedir. Cinayetlerin İstanbul'un tarihi ile alakalı olduğunu anlayan Nevzat, bir yandan İstanbul'un efsaneler, kıyımlar, katliamlar ve görkemli zaferlerle dolu geçmişini keşfetmeye koyulurken beri yandan bir sonraki kurbanın nerede ortaya çıkacağını çözmeye çalışır. Ta ki yedinci cinayete kadar.

"Balat'da doğdum, Haliç kıyısında... Sevdiklerimin mezarları da orada. En yakın arkadaşlarım bu şehirde, en güzel anılarım da öyle, gördüğünüz gibi işim de burada. Ve kısmetse bu şehirde ölmeyi isterim."


9 yorum:

  1. benim de okumak istediğim bir kitap ancak Sevgili Roman Karakteri'nin yazısında kitaptan yaptığı alıntılarda iki yanlış buluverdim tarih ile ilgili, o yüzden de biraz korktum ne yapsam okumasam mı diye, ama ne yapalım içimdeki tarih canavarı hata bulsa da okunmalı :)

    YanıtlaSil
  2. eh işte cehalet mutluluktur diye boşuna söylememişler ahahahah:)) tarihi hata filan farketmediğim için sadece okuma zevkim için okudum, pek keyifli oldu:)))

    YanıtlaSil
  3. Bitsin diye okudum ahmet ÜmiT'in en vasat kitabı derim

    YanıtlaSil
  4. Bir Beyoğlu Rapsodisi gibi değildi tabii. İstanbul güzellemesi olması benim sevmemin sebebi aslında. senin en beğendiğin Ahmet Ümit romanı hangisi?

    YanıtlaSil
  5. Beyoğlu Rapsodisi&Kavim ilk sıra
    paylaşamıyorlar:)

    YanıtlaSil
  6. benim de bir numaram beyoğlu rapsodisi:) kavim'i okumadım, listeye ekleyeceğim .

    YanıtlaSil
  7. Bab ı Esrar ın da hakkını yiyemem ama Beyoğlunu geçmez

    YanıtlaSil
  8. aslıı ilk kez ahmet ümit kitabı okudum ve anlatımına diline bayıldım. bi solukta bitti. çok şaşırdım açıkçası bu kadar yalın ve akıcı bir dil beklemiyordum ama okurken sanki karşımda bir karakter var onun sesiyle söylenenleri dinliyordum

    YanıtlaSil
  9. heyyooo çok sevindim beğenmene, süper! o zaman mutlaka Beyoğlu Rapsodisi'ni okumalısın, bayılacaksın ona da:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.