8 Ocak 2011 Cumartesi

Yürüyen Şato (Howl's Moving Castle)

Diana Wynne Jones, İthaki Yayınları

Yürüyen Şato'yu çoğumuz Miyazaki ustanın harika animesi olarak tanıdık. Anime meğersem bu kitaptan esinlenerek yapılmış. Kitabın hikayesi filmden biraz farklı da olsa, başı, sonu, temel kahramanları aynı gibi.

Romanımızın kahramanı en büyük kız kardeş olma bahtsızlığına uğrayan Sophie. Sophie babasının ölmesiyle ileride devralacağı şapka dükkanında çalışmaya başlıyor. Bu esnada büyücü Howl'un yürüyen şatosu kasabaya geliyor ve Howl'un genç kızları kandırıp kalplerini yediği dedikodusu ile kasaba çalkalanmaya başlıyor. Bir akşam Sophie, pastanede çalışan güzel kız kardeşi Lettie'yi ziyarete giderken yolda esrarlı ve de yakışıklı bir genç ile karşılaşıyor. Dükkana geri döndüğünde ise korkunç Çöl Cadısı tarafından lanetlenip 90 yaşında iki büklüm bir nineciğe dönüşüyor. Büyüyü bozabilmesi ümidiyle Sophie Howl'un yürüyen şatosuna gidip Howl'un sevimli asistanı Michael ile tanışıyor, kendini temizlikçi olarak şatoya kabul ettirip ocakta yaşayan Howl'un ateş cini ile bir anlaşma yapıyor. Eğer Sophie cin ile Howl arasındaki anlaşmayı bozup cini özgürlüğüne kavuşturursa, cin de onun üzerindeki büyüyü kaldıracaktır. Böylece aslında Sophie'nin o gece karşılaştığı esrarlı delikanlı olan Howl hain Çöl Cadısını yoketmeye uğraşırken; bütün yürüyen şato ahalisinin şenlikli maceraları da başlamış oluyor.

Fantastik edebiyat ile çok aram olmamasına rağmen bu kitabı zevkle okudum. Dili akıcı, çeviri ve baskısı çok düzgün, rahatça okunuyor. Hafif, masalsı, fantastik okuma arayanlara severek öneriyorum.

Not : Bu yazarın şato kitapları aslında bir üçleme. İthaki ikinci kitap "Uçan Şato"yu da yayınlamış, onu da alıp okuyacağım, bu seriyi gerçekten sevdim.



9 yorum:

  1. Eriskinlere yonelik bir fantastik roman degil dimi... Yoksa cocuk ruhlu herkese mi hitap ediyor...

    YanıtlaSil
  2. evet kitap erişkin kategorisine girmiyor. yabancıların young adult dediği kategoriye yakın, çocuksu bir fantastik kitap:)

    YanıtlaSil
  3. Çok uzun zamandır böyle bir tarz okumadım aslında... Bunu okuyabilirim... Hem de üçleme :)

    Merci beaucoup şekerim :P

    YanıtlaSil
  4. akşam bunu izlicektik ;) kalplrimiz birmiş şekerim :))

    YanıtlaSil
  5. kitapçı kız, bence denemeye değer, hele masallardan fantastik kitaplardan hoşlanıyorsan tam senlik

    Euphoric, heyyy ben de bugün izledim tekrar, kitaptan epey farklı olduğunu gördüm. özellikle savaş karşıtı temasıyla mükemmel bir film:) miyazaki ustaya tekrar hayran oldum.

    YanıtlaSil
  6. ben de bilmiyordum roman uyarlaması -ya da işte, 'esinlenmesi' olduğunu.. çok heyecanlandım, hemen bulup alıp okiciğim ikisini de!

    YanıtlaSil
  7. ben de ikincisini sipariş ettim, hevesle okumayı bekliyorum:))

    fakat Miyazaki ustanın hayal gücüne bir kere daha hayran oldum kitabı okurken. sağolsun sayesinde herşey gözümün önünde canlandı:))

    YanıtlaSil
  8. okudum, bitirdim, mutluyum :) şimdi uçan şato var sırada ama kitabın arkasında alaaddin'den falan bahsediyor, nasıl yürüyen şato'nun devamı niteliğinde anlamadım. olsun.

    YanıtlaSil
  9. aa benim de sıradaki kitabım o:) biraz masal gibi başları sanki bakalım devamı nasıl çıkacak?

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.