13 Şubat 2011 Pazar

Uçurtma Avcısı (The Kite Runner)

Khaled Hosseini, Everest Yayınları

Çeviri : Püren Özgören



Amerika'da yaşayan Afganlı yazar Emir'e bir gece telefon gelir. Telefondaki, zavallı bahtı kara Afganistan memleketinden en sevdiği aile dostu Rahim Han'dır. "Gel" der Rahim Han, "Yeniden iyi biri olmak mümkün".


Böylece Emir o uzak ülkedeki aslında hiç unutmadığı çocukluğuna bir kere daha geri döner. Savaştan, Rus işgalinden önce hali vakti yerinde bir adamın biricik evladı, zengin bir küçük beydir o. En yakın arkadaşı ise, evin hizmetkarı Ali'nin, Emir'e taparcasına bağlı olan oğlu Hasan'dır. İki küçüğün hayatı 1975 senesindeki uçurtma yarışlarında kökünden değişecektir.


Böylece biz Emir'in ağzından bu hikayeyi okur, o karanlık günde olanları; öncesini; yıllar sonra gelen Rus işgaliyle Emir ve babasının Amerika'ya kaçıp burada yeni bir hayat kurmalarını öğreniriz. Afganistan'da kalanlar ise artık Ruslar'ın değil Taliban'ın insafına kalmıştır, bu zavallı ülkenin halkı bir kere daha insanlık dışı, sefil hayatlara mahkum olmuştur.


Kitap böylece Emir'in ağzından ardı ardına gelen trajik olayları anlatıyor. Her sayfayı çevirdiğimizde başka bir felaketle karşılaşıyoruz ama yazar bu felaketlerin üzerinden duygu sömürüsü yapmamış, olaylar sakince, oldukça akıcı ve sürükleyici bir şekilde anlatıldığı için ne okursak okuyalım sayfaları çevirmekten geri kalmıyoruz. 


Benim için Afganistan'ın tarihini anlatması, dağların arasında kalmış bu bahtsız ülkede yaşananlara; çocukların kaderine dikkat çekmesi açısından sevdiğim bir kitap oldu Uçurtma Avcısı. Yazarın diğer eseri Bin Muhteşem Güneş'i de mutlaka okuyacağım.


"Sokağın köşesini dönmek üzereydi; lastik botları yerden kar öbekleri kaldırıyordu.Durdu, döndü.Ellerini ağzının iki yanına götürdü."Bin tane iste, senin için yakalayayım !" dedi. Sonra o bildik Hasan gülümsemesiyle gülümsedi, köşeyi dönüp gözden yitti."



10 yorum:

  1. bu kitabın filmi http://www.imdb.com/title/tt0419887/ de çok güzel ama herzamanki gibi bazı farklılıklar varmış. ben kitabı okumadığım için bilemiyorum belki okumadığım için de bana güzel gelmiş olabilir:)

    YanıtlaSil
  2. Ben önce Bin Muhteşem Güneş'i okumuştum. O kadar etkilendim ki Meryem'den, uzun süre Uçurtma Avcısı'nı okuyamadım. İçimi acıtan, boğazıma yumruyu tıkayan bir kitaptı. Uçurtma Avcısı'nı okuduğumda ise çok mutlu oldum bu kitapları okuyup yazarını tanımış olduğum için. Filmi de izledim sonra, güzeldi. Seveceksin diğer kitabı da.

    YanıtlaSil
  3. gürültü , filmi izleyeceğim şekercim. önce kitabı okumak daha iyi oluyor, filmde kopukluk, boşluk olursa oraları daha iyi anlıyorum

    enne, sabırsızlanıyorum okumak için. bir de daha önce shantaram'ı okumuştum, onda da afganistan'da dağlarda geçen bir kısım var idi, savaşı anlatan, onun üzerine okuyunca daha çok etkilendim.

    YanıtlaSil
  4. Bin Muhteşem Güneş'te iki kadının hikayesini anlattığı için daha çok etkilenirsin gibi geliyor.Bakalım göreceğiz..Uçurtma Avcısı'nı seveceğini biliyordum:)

    YanıtlaSil
  5. çok merak ediyorum bin muhteşem güneş'i Gizem:)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel kitaplardı... İyi ki okudun iyi ki tanıştın Khaled'le... Bin Muhteşem Güneş ise anlatım açısından daha akıcı ve amerika ile ilgili de çok yaranmacılık yok onun için bana daha gerçekçi gelmişti ve tabii ki bir erkekten kadınların hislerini okumak en güzeliydi.

    YanıtlaSil
  7. uçurtma avcısını ve bin muhteşem güneşi arka arkaya okumuştum. ikiside harika kitaplar. afganistan ve o dönem olayları ile ilgili pek çok bilgi kazanmıştım. yazarın yeni kitabını -varsa eğer- sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Ben Husseyn'i ilk zamanlar sevmiştm bununla Bin Muhteşem Güneş i okudm. Ama bir arkadaşın yorumu çok hoşuma gitmişti.
    Arap Dünyası ve Orta Doğu'yu bilmeyenlere Amerika'dan oturup Orta Doğu anlatır Khalid Huseyn ve o okurlarda Afganistan
    'ı okuyoruz zannederler demişti..
    Bu kitap için değil ama Bin muhteşem güneş için Afganistan ve Taliban meselesine objektif bakmadığı ve baya taraflı anlattığı söyleniyor..
    Bilgine sundum Aslıcım:)

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkürler canım:))
    bakalım okuyunca bıdı bıdı anlatırım, öyleyken böyleydi derim:)))

    YanıtlaSil
  10. Kitapçı Kız : evet herkes bin muhteşem güneş'i daha iyi buluyor.
    demek ki bazen erkekler kadınları anlayabiliyormuş:)))

    Uykucu Kız : ne güzel nick bu böyle? :)))

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.