15 Mart 2011 Salı

Bin Muhteşem Güneş (A Thousand Splendid Suns)

Khaled Hosseini, Everest Yayınları

Çeviri : Püren Özgören



Uçurtma Avcısı'nın yazarından gelen ikinci kitap kesinlikle ilkini katbekat aşmış. Gerçekliği, samimiyeti iç acıtan bir roman bu, ama kahramanlarımızın başına gelenlere isyan edemiyorsunuz. Maalesef bu anlatılanların ve çok daha büyük acıların Afganistan'da gerçekten yaşanmış olduğunu biliyoruz.


Nasıl ki Uçurtma Avcısı savaşın ve yıkımın altındaki bir ülkede çocuk olmayı anlatıyorsa, Bin Muhteşem Güneş de, o ülkede kadın olmanın ne demek olduğunu gözler önüne seriyor. Meryem hali vakti yerinde 3 karılı bir adamın gayrimeşru kızıdır. Babası Meryem'den kurtulmak için kızı 15 yaşında Kabil şehrinde yaşayan orta yaşlı bir adama verir, Meryem hayatının kalanını onu burkasız sokağa çıkarmayan, çocuğu olmadığı için işkence eden bu adamın hiddeti altında geçirecektir.


Meryem ve kocası Raşit'in sokağında, okumuş yazmış takımından bir aile yaşamaktadır. İki oğulları dağa çıkmış, Ruslara karşı savaşmaktadır. Küçük kız Leyla ise yatağından çıkmayan annesinin yerini doldurmaya çalışır, karşı komşunun oğlu Tarik'a sevdalanır. Ama savaş, Kabil'in üzerinde vızır vızır uçan roketler hepsinin hayatını sonsuza dek değiştirecektir. Ve Meryem ile Leyla'nın acımasızca birleşen hayatları eşsiz bir dostluğa yol açacaktır.


Afganistan'ın savaş, kan, yıkım ve ölüm dolu yakın tarihini iki kadının hayatı üzerinden anlatan çok başarılı bir roman, hararetle tavsiye edilir.


Bu kentin ne çatısını aydınlatan ayları sevebilirsin,
Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi.






5 yorum:

  1. Son derece duygu yuklu ve gercekci bir kitapti. Okudugumda hem kahramanlarimiz Meryem ve Leyla'ya hem de Afganistan'da 'gercekten' yasananlara cok ama cok uzulmekten kendini alamiyor insan. Son zamanlarda okudugum en etkileyici kitapti..

    YanıtlaSil
  2. of ben ne zaman okuyacağım :((

    YanıtlaSil
  3. Hem içinde barındırdığı trajedi için hem de Afganistan ı Taliban ı merak edip bir nebze tanımak için iyi kitaptır derim. Khalid'in Uçurtma avcısı ndan ziyade bu kitabı daha iyidir derim Aslıcım:)
    Bu arada Blogspot a giriyor mu Türkiye kullanıcıları girilemiyor muydu sanki?

    YanıtlaSil
  4. Bu arda kurtcuum:) okuma listene göz attım da Çomak sokan kız ı zaten hemen okursun(okumadım ama tahminen:) Puslu Kıtalar Atlası ve Semerkant ı öne almanı tavsiye ederim:):)
    Semerkant biraz sıkıcı gelebilir amma yahşı kipattır:)

    YanıtlaSil
  5. acai_berry : evet ben de etkilendim, okuduktan sonra Meryem'i Leyla'yı düşündüm hep.

    thalassapolis : hint ayından sonra artık kafamın estiği ayı yaparsın kendine olmaz mı??

    kıtmir : ben de bunu daha çok beğendim, öbüründe daha fazla amerikanya propogandası var idi.
    blogspot üzerindeki engel kalktı. ben denemedim ama henüz dns değişikliği ile girmekteyim.

    çomaklı kızı okumadım , bu seriden ayrılmak beni üzecek tahminim ondan sebep. önerilerini tikkate aldım canım, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.