1 Eylül 2012 Cumartesi

Ölüm Büyüsü (The Pale Horse)

Agatha Christie, Altın Kitaplar

Kendi halinde yaşayan bir kadın, tuhaf şekilde hastalanır. Öleceğini anlayıp Peder Gorman'ı başucuna çağırır ve ona bazı isimler verir. Peder Gorman evine dönerken öldürülür ancak katil isim listesini kaderin bir cilvesi yüzünden bulamamıştır. Polis isimlerin sırrını çözmeye çalışırken yolu zekice rastlantılar sonucu bu olayla kesişen kahramanımız Mark Easterbrook da kendi çapında bir dedektiflik araştırmasına başlar. Mark'ın araştırması onu civardaki Kır At isimli antik eve götürür. Evde oturan tuhaf tavırlı üç kadın cadı olduklarını ve kara büyü ile insanları öldürebileceklerini ileri sürmektedirler.

Ölüm Büyüsü, cadılar, kozmik ölüm ışınları, bilinçaltı gibi yöntemlerden bahseden farklı bir Christie romanı. Aslında kitabı içinde çok sevdiğim Mrs Ariadne Oliver var diye almıştım ama Mrs Oliver küçük bir yan karakter olarak çıkıyor karşımıza sadece. Olaylarla bir alakası yok.

Kitabın anlatımını kopuk kopuk buldum, çeviriyi hiç mi hiç beğenmedim. Ne bileyim "genç ve güzel bir bayandı" denmesi hoşuma gitmedi. Birinci ağızdan anlatılırken birden üçüncü ağıza dönen sonra yine başa geri dönen çevirmen midir yoksa Agatha teyze midir anlamadım.

Benim düşüncem bütün Agatha Teyze külliyatını okumak isteyenlerin okuması gereken bir kitap. Yoksa illa okuyunuz diyemeyeceğim.


6 yorum:

  1. Kitapta çok fazla karışıklık var, atlamalar mevcut maalesef. Yine de büyülü atmosferi enteresan geliyor bana. Bir de Macbeth yorumu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bibliocum, sen daima bizlerden çok farklı gözlerle okuyabiliyorsun Agatha teyzemizi, hayranım bu yönüne:)

      Sil
  2. Agathagilleri ilgilendiren bı kitap diyorsun yani aslı:)valla ben acı kahvesini okuduktan sonra vazcaydim ağaçta külliyatını devirmekten dan bronz daha cazip geldi:)canım kütüphane postunu okudum maşallah dedim Allah bereket versin:) benimkiler orda burda dagilmaktan 3 Rafi geçememiştim:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agatha'nın çok zevkli kitapları var, ilkin onları bulup okumak lazım, sonra külliyata girişirsin canım:) On Küçük Zenci, Roger Ackroyd Cinayeti, Lord Edgeware'i Kim Öldürdü, Şampanyadaki Zehir, Evans'a Neden Sormadılar, Briç Masasında Cinayet, Cinayet Alfabesi...

      bana bırakırsan bu liste uzar gider:))

      Sil
  3. okuduğum ilk Agatha Christie Acı Kahveydi ve ben biraz sinir olmuştum. yıllar geçse de daha cinayet işlenmeden kimin cinayeti işlediğini neredeyse açık açık yazan bir roman olduğunu unutmayacağım. Ama diğer kitapları o kadar güzeldi ki tabi arada kaynadı gitti Acı Kahve.Ölüm Büyüsü ise çeviri kaynaklı sorunları olan bir kitap olsa da sonu çok sürpriz olsun diye mi bilmem biraz abartılıydı.
    bu arada bir yazı hazırlamıştım en iyi dedktifler diye senin ilgini çekecek karakterler var okumak istersn http://fgofilmdizianime.blogspot.com/2012/09/en-iyi-dedektifler.html buyur

    YanıtlaSil
  4. hahha yorumuma bak:)ya benım klavye rusca da yazarken turkce karakterlerle sorun yasıyorum yazdıklarımdan ben bırsey anlamadım.Brown yazacagıma bronz olmus:)neyse ben bu sıralar makalelerım ıcın egıtım kıtaplarına gomuldum cıkamıyorum anca seneye normale gecıs yaparım:(

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.