29 Aralık 2012 Cumartesi

Peygamber Cinayetleri

Mehmet Murat Somer, İletişim Yayınları

Hop Çiki Yaya serisi geçmiş senelerde basıldığı için sadece birkaç tanesini İdefix'de bulabilmiştim. Serinin ilk kitabı Peygamber Cinayetleri'ni Gitti Gidiyor'da görünce hemen aldım ve okudum. Bu kitap diğerlerinin aksine İletişim'den çıkmış. Meğerse seriyi ilk İletişim basmış, sonrada Everest tekrar yayınlamış. Bir zahmet bir daha bassalar da biz de eksiklerimizi tamamlasak diyorum.

Peygamber Cinayetleri, sanki dizinin en ağır ve oturaklı romanı imiş. Bunu diğerlerinden daha başka bir türlü sevdim. Kitap hunharca öldürülen travestileri ve travestilerin nasıl insandan sayılmayıp cinayet dosyalarının kapatıldığını pek güzel yüzümüze vuruyor. Bu insancıllığı kitabı daha çok sevmeme sebep oldu.

Kültürlü, sevimli, yakışıklı ve uçan tekmeleriyle mahalledeki kapkaççıyı güzelce dövüp herkesin saygısını kazanmış olan delikanlı travesti kahramanımız son günlerde işlenen travesti cinayetlerinde bir tuhaflık farkeder. Kızlarının tamamının erkek isimleri peygamber adlarıdır ve kızlar dinler tarihinde peygamberlerin öldüğü biçimlerde kurgulanmış mizansenlerle katledilmektedirler. Polisin pek önemsemediği bu seri cinayetleri çözmeyi aklına koyan kahramanımız maceranın tam göbeğine dalar.


Gönül adeti olduğu üzere taksi şoförüne sarkmaya başlamıştı. Herkesin bir tür saplantısı var. Tanıdığım kadarıyla Gönül'ün baştan çıkması için adamın direksiyona dokunuyor olması yeterdi. Tipi, yaşı gibi konular sonraki sorulardı.
"Kardeş siz nerelisiniz?" diye başladı.
Sürücümüz Iğdırlıydı.
Iğdır'ı duyunca Gönül hayat iksiri koklar gibi bir iç çekti ki gayri ihtiyari dönüp hayretle baktım.
"Ne güzel sürüyorsunuz arabayı" diye devam etti.
Yüzümün kızarmaya başladığını hissediyordum. Adam dikiz aynasından bizi izlemeye başlamıştı. ne mal olduğumuz ortadaydı, ama nasıl davranacağına karar veremiyor gibiydi.


Bu seriyi benim gibi kaçırmış olanların bir an evvel keşfetmesini tavsiye ederim.



4 yorum:

  1. yine diyorum hep diyorum , utanıyorum ama tanışamadığım yazarlardan , not alıyorum ama o notlar da bir yere kadar götürüyor beni:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. utanma canım ne yapalım, her sene milyonlarca kitap baslıyor. hepsini bilip bulup okumaya imkan yok zaten. işte birbirimizden aldığımız önerilerle keşfediyorsak ne mutlu bize.

      Sil
  2. Kuşum Mehmet Murat Somer'in bir de polisiye olmayan "Üç Pastoral ve Pastorize Tablo" isimle öykü kitabı vardır ki şiddetle tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylakcım sayende keşfettiğim Hop Çiki Yaya ve Kati Hirşel polisiyeleri ile inanılmaz keyifli saatler geçirdim. Tavsiyelerine her daim uyulur. İster kitap olsun ister uçuk tedavisi:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.