31 Mart 2013 Pazar

Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird)

Harper Lee, Altın Kitaplar

Bülbülü Öldürmek, edebiyat tarihinin efsanevi kitaplarından biri. Başrolünde Gregory Peck'in oynadığı filmi izlemiştim, keşke filmi izlemeden önce kitabı okumuş olsaydım diye düşündüm. Film iyi güzel ama, kitabın o büyülü havasını veren bir sürü detayı atmak zorunda kalmışlar haliyle.

Kitabın büyüsü bence şu: Küçük kız çocuğu Scout'ın ağzından anlatılan olayları okurken, anında çocukluğunuza dönüyorsunuz. İnanılır gibi değil, sanki ilkokuldayım, o bitmek tükenmek bilmeyen yaz tatili başlamış. Tozlu ve sıcak mahallede koşturarak oyunlar oynuyorum. O kadar enfes yazılmış bir kitap Bülbülü Öldürmek. Şiir gibi akıp gidiyor.

Scout ve abisi Jem, avukat babaları Atticus ile Amerika'nın güney bölgesinde ufak Maycomb kasabasında yaşamaktadırlar. Kölelik yıllar önce kaldırılmış ama siyahlara karşı ırkçılık özellikle güneyde hiç bitmemiştir. Scout ve Jem, hayalgüçlerini alabildiğine kullandıkları oyunlar oynarlar, merakla dış dünyayı izlerler. Babaları beyaz bir kadına tecavüz etmekle suçlanan bir zencinin savunmasını üstlenince gerçek hayatla yüzyüze geleceklerdir.

İşte Scout bize, Jem ile oynadıkları oyunları, kavgalarını, büyüme sıkıntılarını,  babaları ile harikulade ilişkilerini, Maycomb kasabasında yaşayan tipleri anlatırken yavaş yavaş bir bulut gibi dava çöküyor olaysız günlerin üzerine. Dava meselesi kitapta olaylara çok güzel yedirilerek anlatılıyor. Filmde ise filmin ilk yarısı çocuklar, ikinci yarısı salt dava üzerine idi sanki. Kitap öyle değil. Scout ve Jem'in yaşadıkları birkaç yazı okurken davayı ve etrafında gelişen olayları da okuyoruz. Ama ayrı bir konu gibi değil, hayatlarının bir parçası olarak.

Yıllar boyu defalarca okunacak bir kitap. Sanırım çocuk olmak, büyümek, vicdan ve ırkçılığa dair yazılmış en güzel eser. Harikulade.


11 yorum:

  1. ilk defa 11 yaşında filan okumuştum, hatta okurken ben de karakterlerden biri olmuş,komşu evdeki kişiden korkmuştum da... filmini de seyrettiğimi hatırlıyorum hayal meyal... yıllar geçtikçe elim sürekli gitti ve kaç defa okuduğumu hatırlamıyorum... çok başka çok güzel bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de defalarca okunacak özel kitaplarım arasına girdi hemen Kaptanım:)

      Sil
  2. Ah ne güzel kitaptır bu, ortaokulun ilk yılında okumuş ve çok etkilenmiştim. Benden büyük bir kuzenimin armağanıydı kitap, sonra ne olduysa kayboldu, muhtemelen biri aldı ve geri getirmedi. Ama hep aklımın bir yerinde kaldı. Yıllar yıllar sonra, blogu açtığım ilk yıl tanıştığım bir blogger dost tamamen habersiz bana bu kitabı hediye etti, kendinin çocukluğundan kalma kitabı imiş, birebir aynısıydı benim kitabımın. Nasıl mutlu oldum anlatamam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa ne kadar güzel, kalp kalbe karşıymış işte. hem de aynı basım olması apayrı bir güzellik:)

      Sil
  3. Sanırım ilkokul son sınıftaydım bu kitabı okuduğumda, hakkını vererek okuyamamıştım dolayısıyla.
    Hiç bir şey hatırlamıyorum desem yeridir.
    Alınacaklar-Okunacaklar listeme ekledim.
    Teşekkür ederim Judy'm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben hiç okumamıştım, iyi ki filmle yetinmeyip okumuşum:)
      Euphoric'in bana hatırlattığı gibi ben de sana bu kitabı hatırlattıysam ne mutluuu:)

      Sil
  4. Ben geç okuyanlardanım, çok sevdim tıpkı senin gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok seviniyorum nihayet okuduğum için, iyi ki sen bahsettin söyledin o kadar canım:))

      Sil
  5. Gerçekten çok güzel bir eser. Bende çok beğendim. Babaya hayran kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten çocuklarına karşı dürüstlüğüne hayran olunası bir baba Atticus.

      Sil
  6. filmi de en iyi edebiyat uyarlamalarından biri sanırım o da ayrıca güzel

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.