23 Nisan 2013 Salı

Kıyamet Kitabı (Doomsday Book)

Connie Willis, İthaki Yayınları

Zamanda yolculuk teması her zaman ilgimi çekmiştir. İthaki yayınları Ortaçağa yolculuk eden bir tarihçi hakkında roman yayınlayınca hemen alıp okudum tabii. Çarpıcı kapağın da etkisi oldu seçimimde.

Kitabın maşallahı var, 600 sayfaya yakın. Fakat ne olacak diye merakla, hiç bırakmadan okudum. Olaylar 2054 yılı sonunda İngiltere'de başlıyor. Gelişen teknoloji zamanda yolculuk etmeyi olanaklı kılmış. Ama kimse Ortaçağ'a gitmemiş henüz. Gencecik tarihçi Kivrin, herşeyi göze alıp insansız deney yapılmasını dahi beklemeden kendini 1320'ye göndertiyor. Bu tarihte henüz ortada Avrupa'nın yarı nüfusunu yok eden veba salgını başlamamış, o yüzden daha güvenli olacağını düşünüyorlar. Tabii ne geçmişte, ne günümüzde olaylar beklendiği gibi gidiyor.

Roman 1992'de yazılmış.Yazarımız 2054'de zaman yolculuğu olacağını hayal etmiş ama cep telefonu olabileceğini düşünememiş. Kitabın günümüzde geçen kısmında bitmek bilmeyen bir telekomünikasyon problemi var. Sürekli birileri başkalarını arayıp ulaşamıyor. hatlar kesiliyor, insanlar evlerinde durmuyor ve bulunamıyorlar. Bu yüzden olay çözülemiyor. Telefonlar görüntülü ama telesekreterleri yok:)) Hatta kahramanımız odasına adam dikip mesaj gelirse almasını istiyor. 2054'deyiz yahu! Bebelerin bile cep telefonu varmıştır eminim:)) O noktada biraz sıkıcı olabilir yani kitap. (Ben sıkılmadım)

Kitabı, Ortaçağ'a giden Kivrin'in macerası olarak okudum, bilimsel ya da fütüristik-fantastik bir tarafı yoktu benim için. Gerçekten çok zevkli bir okumaydı benim adıma. Çünkü önceden de söylediğim gibi çok akıcı ancak biraz fazla detaylı anlatılmış olaylar. Olayların geçtiği 2 haftalık zamanı gün gün, an an yaşıyoruz. Üstelik de etkilendim ben, veba salgını hakkında o kadar çok şey anlatılıyor ki, hapşıran birini gördüğümde aklıma korkunç şeyler gelmeye başladı:)

Özellikle Ortaçağ merakınız varsa mutlaka okuyun derim. Ben çok keyifle okudum.



6 yorum:

  1. hem konusu hem de kapağı çok ilginçmiş, rastlarsam alicim mutlaka!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafamı kaldırmadan okudum, ortaçağ'a ben de gittim sanki:)

      Sil
  2. Dün sipariş verdim ve tereddüt ettim alsam mı almasam mı diye keşke yazını önce görseydim ortaçağ fanı olan bendenize göreymiş kitap en kısa zamanda alıp okuyacağım çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Al al:) benim gibi her hapşırıkta paranoya yaşarsın, resmen veba salgınını yaşadım;))

      Sil
  3. veba çok ilgimi çeken bir hastalık zaten, lisede bu konuda ödev yapmıştım ilk fırsatta alacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beni çok etkiledi bu kitapta veba, hakikaten ilgi çekici bir dönem Avrupa tarihi için:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.