28 Eylül 2014 Pazar

Dracula Günlükleri (Anno Dracula)


Kim Newman, İthaki Yayınları

Çeviri : Cihan Karamancı



Bram Stoker'ın vampir edebiyatını yaratan klasik romanı Dracula'nın finalinde, kahramanlarımız Van Helsing, Jonathan Harker, Arthur Holmwood ve Jack Seward ; karanlık lordu yok ederek Mina'yı vampirlikten, Londra'yı da Kont'un işgalinden kurtarırlar. Elimizdeki roman ise gizli arzularımıza kulak verip, ya Dracula kazansaydı diyor ve bu alternatif son üzerinden devam ediyor.

Dracula, yüzyıllardır ölmeyen Eflak prensi Voyvoda Tepeş; Londra'da Van Helsing'i yenilgiye uğratmış, dölleriyle şehri istila etmiş, Kraliçe Victoria ile evlenip tahta kurulmuş, ülkeyi yönetmektedir. Ekseri yeni doğmuş vampirler, sıcaklarla (dönüşmemiş insanlar) beraber bu yozlaşmış şehirde yaşamaktadır. Kimi önemli mevkilere gelmiş, çoğu birkaç damla kan uğruna fahişelik yapmaktadır. Gümüş bıçaklı bir katil, fahişe vampirleri öldürmeye başlayınca, hem insanlar tarafında hem de ölmeyenler arasında huzursuzluk baş gösterir. Kahramanımız Charles Beauregard, cinayetlerin peşinden koşarken, Kazıklı'dan bile daha kadim ve soylu vampir Genevieve ile işbirliği yapar. Bu esnada katilden "Karındeşen Jack" imzalı mektuplar gelmeye başlamıştır.


Dracula Günlükler, temel olarak BramStoker'ın yarattığı romandan ve vampir mitinden yola çıksa da, Victoria dönemine ait sayısız detayı, gerçek ve kurgu kişilikleri hikaye içinde pek çok kez kullanıyor ve kitabı okurken bunları keşfetmek çok zevkli! Sherlock Holmes'dan Mycroft'a; Oscar Wilde'den Billy The Kid'e sayısız karakter geçiyor sayfalardan. Atmosfer nefis, o sis basmış, fuhuşun, ahlaksızlığın diz boyu gittiği Londra sokaklarını yaşarcasına okudum ben kitabı.

Vampirlere, alternatif tarih romanlarına, Victoria dönemine merakı olanların kesinlikle kaçırmaması gereken bir roman!



2 yorum:

  1. vampirlere alternatif olması dikkatimi çekti , ha vampirlere de karşı değilim ama karşısında olanları da okumak lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Vampir, kurt adam vb. serileri/kitapları okumadığım için...
    Hele hele fonunu sisli-puslu ortamların oluşturduğu kitaplardan köşe bucak kaçtığım için; ı-ıh! :)
    Sevenlerine iyi okumalar diliyorum. :)))
    (Sevenleri kızmasın bana, vampir olmak tabisi de çok iyi bi' şi :D )

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.