22 Şubat 2015 Pazar

Huzursuz Kemikler (The Unquiet Bones)


Melvin R. Starr, Ephesus Yayınları

Çeviri : İlker Sevinç


Cerrah Hugh de Singleton'ın ilk günlüğü.


Huzursuz Kemikler, Ortaçağ İngilteresinde geçen nefis bir roman. Kahramanımız ufak bir arazi sahibi şövalyenin küçük oğlu, dolayısı ile kendisine toprak kalmayacak olan genç Hugh. Hugh avukat veya rahip olmak üzere Oxford'da öğrenim görürken fikir değiştirip cerrah olmaya karar verir ve Paris'te eğitim aldıktan sonra Oxford'a dönerek hasta beklemeye başlar. İşleri kesat giderken, attan düşen Lord Gilbert'i  güzelce tedavi ederek adamın dikkatini çeker. Lord Gilbert, kahramanımızı Bampton köyündeki kalesine çağırır ve köyün hekimi olmasını ister. Böylece kahramanımızın maceraları başlayacaktır.


Hugh, Bampton'a yerleştikten kısa süre sonra, kalenin lağımlarında insan kemikleri bulunur. Herkes bu kemiklerin yakın zamanda kaybolan Sör Robert Mallory'e ait olduğunu düşünürken Hugh karşı çıkar. Böylece Lord Gilbert'ın emriyle kemiklerin gerçek sahibini ve cinayeti kimin işlediğini araştırmaya koyulur.


Kitabı çok sevdim çünkü Ortaçağ'da bir kasabanın işleyişi, insanların gündelik hayatı çok güzel anlatılmış. Kahramanımız sempatik ve olayı en ilkel yollarla çözmeye çalışıyor, doğal olarak elinde başka bir imkan yok. Yazarın dili çok sade ve akıcı, kitabın başlangıcında bulunan Ortaçağ terimleri sözlüğü de çok güzel.

Bu döneme ilginiz varsa özellikle bayılacağınız bir kitap.







2 yorum:

  1. okunabilir güzel ,yorumunda süper teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir seri, maalesef yayınevi yarım bıraktı.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.