9 Mart 2015 Pazartesi

Hafif Bir Akıl Tutulması (A Slight Trick of the Mind)


Mitch Cullin, Labirent Yayınları

Çeviri : Zeynep Ünal


Labirent Yayınları sadece polisiye basan, nadide ve harikulade bir yayın evi. Polisiye okurlarına Labirent Yayınları kitaplarını gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

Elimizdeki kitaba gelince, polisiye edebiyatın en meşhur kahramanlarından Sherlock Holmes hakkında bir romanla karşı karşıyayız. Sherlock feci yaşlanmış, iki elinde iki bastonla yürüyebiliyor. O harika hafızası adama oyunlar oynamakta, cebinden çıkardığı şeylerin ne olduğunu anımsamıyor, bir odaya neden gittiğini hatırlamıyor. Kitabımız, meşhur dedektifin bu yaşlılık günlerindeki hezeyanlarını anlatıyor. O yüzden bu kitaba polisiye demek ne derece doğru bilemedim. Yani kitapta geri dönüşlerle, Sherlock'un geçmişte karşılaştığı ve etkilendiği bir kadının öyküsünü okuduğumuz yerler var. Burada sandım ki polisiye durumlar olacak, yok o da olmadı. Sherlock'un yaşlı haliyle Japonya'ya yaptığı seyahat, dönüşte arı kovanları ile ilgilenmesi, derken trajik bir olay ve kitap bitti.

Yani kitabın amacını anlamadım ben. Amaç bir zamanların büyük adamının dokunaklı ihtiyarlık günlerini anlatmaksa; Sherlock'un acıklı yaşlılığını okumak istemezmişim ben, keşke daha önceden düşünseydim bunu.


Kitabın filmi de çekilmiş, Ian McKellen oynuyor Holmes'u.






2 yorum:

  1. O filmin kitabı da vardı demek. Hem Holmes hem de çok sevdiğim Ian McKellen bir araya gelince çok merak ediyordum. Kitabı da okuyayım o vakit.

    YanıtlaSil
  2. Tam da dediğin gibi 'dokunaklı ihtiyarlık günleri'ni okumak bana pek çekici gelmediği için kitabı alıp okumaktan vazgeçmiştim. Şimdi senin yorumunu okuyunca ne kadar doğru bir karar olduğunu anladım.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.