4 Eylül 2011 Pazar

Kar Melekleri (Snow Angels)

James Thompson - Ephesus Yayınları

Bir Dedektif Vaara polisiyesi. Noel yaklaşmaktadır ve Finlandiya'da kaamos dönemidir, yani günışığının görünmediği, ısının -40'larda dolandığı karanlık mevsim. Depresif Finliler bitmek bilmeyen karanlıktan bunalıp kendilerini alkole vururken, küçük kasabasında güvenliği sağlamaktan sorumlu Dedektif Vaara iğrenç bir cinayet vakası ile karşılaşır. Gencecik ve olağanüstü güzellikte bir Afrika göçmeni olan aktris Sufia korkunç şekilde öldürülmüştür. Noel zamanı olduğundan ekibin çoğu izinlidir ve Dedektifin acilen vakayı çözmesi gerekmektedir.

Kar Melekleri öncelikle Finlandiya'da geçtiği için ilgimi çekti, okuduğum polisiyelerin çoğu Amerikan tarzı olduğundan, farklı bir coğrafyada, değişik kültürde insanlar arasında geçen bir macera okumak zevkliydi. Cinayetin ve takib eden otopsinin anlatıldığı sayfalar oldukça açık ve kanlı yazılmıştı; bu konularda hassas olanların dikkat etmesinde fayda var. Bunların dışında olağanüstü bir tarafı yok kitabın, yani ne cinayetin sebebi, ne vakanın çözülüşünde insanı fazlasıyla meraklandıran, heyecanlandıran bir unsur göremedim. Ama sıkıcı bir yanı da yoktu, bir oturuşta bitirdim. Orta karar bir polisiye diyebiliriz sanırım.

Dedektif Vaara karakterini ve olayların Finlandiya'da geçmesini sevdiğim için, yayınevi bu kahramanın diğer macerasını (Lucifer's Tears) yayınlarsa alırım ve okurum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.