2 Eylül 2011 Cuma

Uyuyan Güzel (Sleeping Beauty)

Ross Macdonald, Bilge Kültür Sanat Yayınları

Uyuyan Güzel, Kenneth Millar'ın Macdonald takma adı altında yazdığı Lew Archer polisiyelerinden biri. Kitap 1973'de yayınlanmış, Lew Archer'in diğer maceralarının hemen hepsi ise 1950'ler ve 60'larda yazılmış. Ama kitapta hiçbir şekilde eskimişlik, demodelik, bayatlık yok. Hatta öykü içinde bazı tarihlerden bahsedilmese kitabın günümüzde geçmediğini bile anlamayabiliriz. O denli modern ve sağlam bir dili var eserin.

Lew Archer enteresan bir adam, bu tarz maço dedektiflerde görmeye alışık olmadığımız duyarlı tarafları var; boş tarlalar arasında güneş altında yürümekten zevk alan,  etrafta uçuşan kuşların sesinden hoşlanan, okyanusa sızan ve deniz kuşlarını öldüren petrolden rahatsızlık duyan bir dedektif Archer..

Archer'ın macerası da böyle çevreci bir duyarlıkla başlıyor zaten. Los Angeles kıyılarında bir petrol platformunun denize petrol sızdırdığını gören Archer sahile gittiğinde dengesiz bir kadınla karşılaşır.  Laurel, petrol kuyusunun sahibi olan zengin ve nüfuzlu Lennox ailesinin kızıdır. Lew Archer yardımcı olmak için kadını kendi evine götürür, kadın kocasını arar ama kocası onu almaya gelmez. Laurel, banyodan Archer'ın uyku haplarını çalarak sırra kadem basar. Kendini sorumlu hisseden duyarlı dedektifimiz esrarlı Laurel'in peşine düşer. Laurel'e sırılsıklam aşık görünen kocasını ve kadına fazlasıyla düşkün zengin ailesini sorgulamaya başlar. Olay birden çetrefillenir.

Lew Archer, Laurel'i bulmak için şehirde dolanırken biz de onunla geziyoruz. Birkaç cümleyle tarif edilen tüm karakterler kafamızda capcanlı beliriyor. Başta bir aile etrafında gelişen olaylar, finale doğru şahane bir şekilde karışıyor ama gelişmeler gayet mantıklı ve sonunda uçlar birbirine mükemmelen  bağlanıp biz herşeyi anlayana kadar suçlu ortaya çıkmıyor.

Sade, klasik, maskülen bir polisiye. Öyle Hercule Poirot gibi oturduğu yerde düşünerek değil; habire ipucu peşinde koşturup insanları sorgulayan, gayet hareketli, oldukça da insancıl bir dedektif Lew Archer. Yayınevi Archer'ın başka maceralarını da yayınlamış. Hepsini alıp okuyacağım. Polisiyeseverler kaçırmasın.

Bilge Kültür Sanat'ın yayınladığı diğer Lew Archer polisiyeleri:

Kara Para
Canlı Hedef
Ölümcül Sır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.