15 Kasım 2011 Salı

Oğullar Ve Rencide Ruhlar

Alper Canıgüz, İletişim Yayınları

O bir cehennem cücesi... o kabuslar ülkesinin Peter Pan'ı... O mahallenizdeki en çapraşık cinayeti cin fikirleriyle çözecek olan bir bodur hafiye! O Alper Kamu!

Alper Kamu 5 yaşına bastığında en olgun çağına geldiğine inanır, ondan sonra artık çürüme başlamaktadır. Devlet memuru ebveynini anaokuluna gitmemek için ikna eder. Anaokulu, 5 yaşında Oğuz Atay okuyan (ama kelime hecelemeyi bilmeyen) Alper Kamu için bir işkencedir zira. Bir de müzik dersi vardır üstelik : "Bir de şarkı söyleme muhabbeti vardı. Repertuarımız, dünyanın en kötü müzisyenleri tarafından, eğitilebilir küçük embesiller için yazılmış bazı eserlerden oluşuyordu ve açıkçası sınıf arkadaşlarımın müzikal yetenekleri heveslerinin çok altındaydı." Alper Kamu anaokuluna gitmekten yırtar. Anası babası işteyken sokağa çıkıp Kansız Celal'le, Cemalettin'le takılır.

Bir akşam vakti, yemekten sonra apartmanın önüne indiğinde karşı evde işlenen cinayete tanık olan Alper, keskin zekası ve çocuk olmanın avantajlarını kullanarak olayı çözmeye girişecektir.

Oğullar ve Rencide Ruhlar, küçük bir mücevher, keşfedilmeye bekleyen enfes bir hazine. Olaylar kahramanımızın ağzından anlatılıyor. Ama o çok zeki, ukala, çokbilmiş bir çocuk ve tam hedefe yolladığı saptamalarıyla çevresini delirtirken bizi de zevkten dört köşe ediyor. Son derece eğlenceli yine de söyleyeceğini alabildiğine keskin anlatan bir kitap bu. Anlatım pürüzsüz, birkaç sayfa ile Alper Kamu'nun ailesi gözümüzün önünde canlanıyor, oyun oynayıp dayak yediği, kavgalara bulaştığı mahallesi bizim çocukluğumuz mahallesine dönüyor, komşuları, bakkalı, Alev ablası ile herkes adeta tanıdık geliyor, o kadar sıcak ve canlı yazılmış kitap.

Çocuk sevmeyene çocuk sevdirir bu Alper Kamu! Hararetle tavsiye edilir.

"O doğuştan araba yıkayıcısıydı.Ne var ki hayat onu bakkallığa mahkum etmişti; pek çok müthiş kabzımalı milletvekilliğine mahkum ettiği gibi.Sistem yetenekleri heba ediyordu."


6 yorum:

  1. alper canıgüz'ün en sevdiğim kitabı tatlı rüyalar, oğullar ve rencide ruhlar ikinci sırada. gizliajans bu ikisi kadar güçlü olmasa da okuması çok zevkli yine de. ne zaman yeni bir kitap çıkaracak bu adam peki? bir de, bilmiyorum okudun mu judy ama bir behzat ç hayranı olarak okumuş olman yüksek ihtimal, emrah serbes'in 'erken kaybedenler' diye bir öykü kitabı var, onda da bu kitaptaki gibi anlatıcı erkek çocuklar hep -gerçi biraz daha büyük çocukların yaşı, ergenlikteler-, işte o da bir solukta okunuyor ve çok çok komik, okumadıysan hararetle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çavlan : o zaman üç kitabın üçünü de aldığıma pek memnun oldum, diğerlerini de kısa sürede okuyup yutmak, hatta yemek istiyorum. özellikle kapağı kedili olan Gizli Ajans2ı pek merak etmekteyim:))
    Erken Kaybedenler'i okumadım, valla Behzat'tan sonra beğenir miyim bilememiştim o yüzden. O vakit o da listeye eklendi. Liste hiç kısalmıyor zaten, fuardan döndüğüm akşam listeye yeni kitaplar eklemiştim:))

    YanıtlaSil
  3. Kitabı çok merak ettim, anlatışınızdan ve alıntılardan oldukça eğlenceli olduğu anlaşılıyor:)

    YanıtlaSil
  4. Eren : evet gayet eğlenceli, çok severek tavsiye ettiğim bir kitap:)

    YanıtlaSil
  5. pişman olmayacağını biliyodum =))

    YanıtlaSil
  6. bende okudum güzel bir kitap çocuk çocuk değil sanki bir yetişkin korkusuz 5 yaşında bir çocuk :)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.