3 Aralık 2011 Cumartesi

Kedilere Dair (On Cats)

Doris Lessing, Metis Yayınları

Nobel ödüllü yazar Doris Lessing, ömrü boyunca kedilerle yaşamış. Çocukluğunu geçirdiği Afrika'daki çiftlikte onlarca evcil ve yabanıl kediler; Londra'da yaşamaya başladıktan sonra eve gidip gelen, uzun yıllar yazarımız ve ev ahalisiyle beraber yaşyan kediler, sadece bir kaç sene  ortada görünenler, doğuranlar, kaçanlar, geçici olarak bakılanlar... Doris Lessing bütün bu kedileri müthiş yazar yeteneği ve sonsuz kedi sevgisiyle gözlemlemiş, sonra da her birinin hikayesini bu kitabı oluşturan hatıralarında anlatmış. Yıllar boyu gelip geçen kedilerin her bir diğerinden farklı, yazarımız da onları nevi şahsına münhasır bireyler olarak görüyor zaten, her pisinin kişiliğini özenle anlatıyor, tabii güzelliklerine hayran kalmaktan da geri durmuyor. Ah kedi diye tapınıyor onlara, güzel kedi, ipek kedi, kelebek patili kedi...

Kedi sevmeyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap, böylece kedi kedi diye neden dellendiğimizi biraz anlayacaklardır:) Kedi sevenler benim gibi ağlayarak okuyacaklardır zaten. Zira bir kediyle yaşamış olan herkesin başından geçmiş olabilecek işler bu hatıralarda anlatılanlar; doğumlar, ölümler, hastalıklar, sakatlıklar, acılar ve kedinin bitmek bilmeyen antikalıklarından duyulan müthiş zevk:)

Edebiyat severlerin Doris Lessing'in dilinden, şahane gözlemlerinden nefis bir tat alacaklarına inanıyorum.

Benim için bu yıl okuduğum en güzel kitaplardan oldu "Kedilere Dair". Çok severek tavsiye ediyorum.

"Kedileri tanıyıp, hayat boyu kedilerle birlikte olunca geriye insanlara karşı duyulandan çok farklı bir hüzün tortusu kalıyor: Onların çaresizliği karşısında çekilen acı, hepimiz adına duyulan suçluluktan oluşan bir tortu."



5 yorum:

  1. Hmmm kedilere dair çok kitap var ve ben beğenmem korkusuyla hiç birine yaklaşamıyorum. Bakalım, ilk fırsatta okuyacağım ilk kedili roman olarak listemde yerini aldı =)

    YanıtlaSil
  2. Panzon : beğeneceğini zannediyorum:) aman o kediler nasıl anlatmış, her cümlede "he valla" diyerek okudum .

    YanıtlaSil
  3. Doris Lessing'in ALtın Defter'inin okumak istiyordum. Bunu da ekledim listeye =)

    YanıtlaSil
  4. Euphoric, bir gün biz de kedilerimizin hikayesini yazabilir miyiz acaba? :)

    YanıtlaSil
  5. aa bu kitabı ben de listeme eklemeliyim! Kedilerle ilgili kitaplara bayılıyorum=)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.