14 Mayıs 2013 Salı

Gölün Kıyısında (Crow Lake)

Mary Lawson, Domingo Yayınları


Bazen daha okumaya başlar başlamaz, "bu ne güzel kitapmış" dersiniz, benim için Gölün Kıyısında tam da böyle bir kitaptı.

İki erkek iki kız dört kardeş: Luke, Matt, Kate ve Bo; Kanada'nın kuzeyinde, göllerin kıyısındaki evlerinde yaşıyorlar. Gölün hayatlarındaki anlamı büyük, özellikle Matt ve onu taparcasına seven Kate için. İkisi saatlerce göl kenarında yatarak tabiatı incelemekten bıkıp usanmıyorlar. Matt doğaya hayran ve Kate'e aynı şekilde çevreye bakmayı ve görmeyi öğretiyor. Luke, en büyükleri, herkes serseri olacağını düşünürken öğretmen okulunu kazanıyor. Bo ise minik, sarı saçları kafasında hep dimdik duran ve inatçı bir bebek. Ne var ki insan hep çocuk kalmıyor, hayat hep göl kenarındaki gamsız saatler gibi sıcak ve sevgi dolu değil.

Kitabın anlatıcısı 27 yaşındaki Kate, bize çocukluğunun hayatını en etkilemiş olan senesinden bahsediyor. 20 yıl önce kardeşleri ile başlarına gelenleri ve beraber atlattıkları o zorlu kışı; tek okulu ve bir tane bakkalı olan küçük çiftçi kasabasındaki hayatları; komşuları Pye ailesinin Kate'in ve kardeşlerinin hayatını değiştirecek tarihçesini öğreniyoruz. O küçük kasaba ve kasaba ahalisi; çiftçilerin zorlu koşullarda çalışarak sürdürdükleri yaşamları o kadar canlı ve gerçek ki, etkilenmemek elde değil. Bir senede 4 kardeşin başlarına gelenler ürkütücü de olsa abartı değil. Yazar melodrama kaçmıyor, kitabın aynen arka kapakta yazdığı gibi kontrollü bir duygusallığı var.

Aile ve en önemlisi  kardeşler, kardeş sevgisi ve büyümek hakkında harikulade bir kitap. Su gibi akıp gitti, ben çok sevdim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.