4 Eylül 2015 Cuma

Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım (L'amica Geniale)

Elena Ferrante, Everest Yayınları

Çeviri : Eren Yücesan Cendey


Birinci Kitap : Çocukluk, Ergenlik


Hemen söyleyeyim, harikulade bir roman, Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım. Kahramanlarımız Elena, yani Lenu ile Rafaella yani Lila. 1950'lerde fakir bir Napoli mahallesinde yaşayan iki küçük kız, o civarda herkesin korktuğu Don Achille'in apartmanındaki karanlık merdivenlere tırmandıkları gün dost oluyorlar. Kızların dostluklarının hikayesini bize Lenu anlatıyor. İki kız beraber ilkokula gidiyorlar, Lenu çok çalışıyor, Lila ise çaba göstermeden birinci olabilecek denli zeki. Ne var ki ailesi okutmayacaktır Lila'yı ve Lenu eğitim mücadelesine devam ederken Lila bambaşka deneyimler yaşayacaktır.

Kitabın enfes bir dili var, olaylar su gibi akıp giderken, Napoli, mahalle, kunduracı, marangoz, deli dul kadın, pastane, şarküteri... hepsi rengarenk üç boyutlu bir film gibi etrafımızda canlanıyor. Kitap bizi alıp o mahalleye götürüyor, herkesi tanıyoruz, hepsinin Lenu ile Lila'nın öykülerine karışan hikayelerini öğreniyoruz. Beri yandan kızların büyümelerini, yavaş yavaş oğlanlarla yakınlaşmaları, aralarındaki hiç bitmeyen rekabet ve dostluk sayfalar boyu tırmanmaya devam ediyor.

Cıvıl cıvıl ve son derece insancıl bir roman, kız çocuğu olmayı, mahalleli olmayı, genç kız olmayı, arkadaş olmayı anlatıyor. Şiir gibi, çok sevdim.





4 yorum:

  1. Hemen hemen aynı zamanda okumuşuz bu kitabı ben sizin aksinize bu romanı pek sevemedim dolayısıyla da seriye devam etmeyeceğim ama sizin sayenizde aklımda kalan sorulara cevap bulacağım gibi görünüyor... ikinci kitabın yorumunda sorularımın birini cevapladınız bile :) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yana yakıla üçüncüyü bekliyorum:)

      Sil
  2. judyyy bu kitabı çok beğendim. şimdi ikincisini okumayı düşünüyorum çünkü çat diye bitti ay eksik mi sayfalar diye bakındım :D
    maşallah karakter sayısı da yüzyıllık yalnızlıkla yarışır. ilk başlarda kim kimdi hep unutuyordum sonra alıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ben de okurken hep başa dönüp hangisi fırıncıydı hangisi şarkütericiydi diye baktım hep:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.