22 Mayıs 2011 Pazar

Fedailerin Kalesi Alamut (Alamut)

Wladimir Bartol, Yurt Yayınları

Ezel dizisinde Ramiz Dayı "Hassan Sabah'ın hikayesini bilir misin yeğen" dediğinden beri bu romanı okumak istiyordum. Haftasonu 2 gecede okuyup bitirdim. Kitap 500 küsur sayfa olduğu halde çabucak okunan sade bir anlatımı var. İçerik olarak ise açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Bence vasat bir roman Alamut.

Hasan Sabbah, İran'da yalçın bir dağın tepesindeki Alamut kalesinde bir avuç askeri ve fedaileri ile hüküm sürmüş bir tarikat lideridir. Ömer Hayyam ve Büyük Selçuklu Veziri Nizamülmülk'ün çağdaşıdır. Nizamülmülk ve Sultan Melikşah'a isyan etmiş; emrindeki fedailerin haşhaş ile beyinlerini yıkayıp onlara cennet bahçelerini vaad ederek kendisi için gözünü kırpmadan ölüme atlayan Haşhaşileri yaratmıştır. Bu Haşhaşilerin tarihin ilk suikastçileri olduğuna inanılır.

Roman Alamut kalesine getirilen köle kız Halime ve fedai adayı Avni ile başlıyor. İlk 140 sayfa bu iki gencin ayrı ayrı öykülerini okuyup kaledeki işleyişi farklı yönlerden öğrenmiş oluyoruz. Sonra ortaya çıkan Hasan Sabbah 20 yıldır kurduğu oyununu bu insanlar üzerinde oynamaya başlıyor. Oturduğu yerden suikastçileri aracılığı ile Nizamülmülk'ü ve Melikşah'ı öldürüyor. Kitap sadece bu bir kaç aylık süreci anlatmakta.

Kitabın başındaki köle kız ve harem kısımlarını gayet eski moda ve baygın buldum. Belki de sebebi tercümedir, bilemedim. Sonrasında ise açıkçası ben daha sert, daha entrikalı, aksiyonu oyunu bol bir kitap hayal etmiştim. Öyle olmadı. Bütün kitap Hasan Sabbah'ın fedailerinin haşhaşla beyinlerini sulandırıp aslında kalenin arkasında kendi yarattığı sahte cennet bahçesi ile adamları kandırması üzerine kuruluydu. Bu açıdan tam bir hayal kırıklığı oldu.

Alamut yerine Semerkant'ı tavsiye ediyorum meraklılarına.



10 yorum:

  1. ikinci kez okumaya teşebebbüs etmiyorum o zaman =)

    YanıtlaSil
  2. boşver bence de teşebbüs etme:) ben böyle bol zeka oyunlu, heyecanlı hareketli bir şey bekliyordum, olmadı :(

    YanıtlaSil
  3. Yıllardan beri merak ederim ama bir türlü de elim gitmedi okumaya nedense Hasan Sabbah değişik bir kişilik ve öyküsü gerçekten de entresan bugün ingilizcede kullanılan assassin suikastçi terimi haşaşilerden ve Hasan Sabbah'tan kalma. Bu kitabı dediğim gibi hep istedim ama bir türlü kısmet olmadı ama dediğin gibi Semerkant muhteşem

    YanıtlaSil
  4. benim de elim çok gitti bu kitaba son 1 aydır, ama nedense hep geri döndü, iyiki dönmüş o zaman :)

    YanıtlaSil
  5. thalassapolis : boşver madem, bu bence doğru kitap değil. peki ama Alamut ve Hasan Sabbah hakkında güzel olan kitap hangisi onu da nereden bulacağız ,ben onu merak etmekteyim.)

    Dejawu : kitabın bayıklığını hissetmişsin belki de canım:)

    YanıtlaSil
  6. inanılmaz kitap delimisiniz

    YanıtlaSil
  7. Adsız : ben Semerkant'ı beğendim. Bu kitabın Türkçe'sinde de bir problem var.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar bu kitabı severek okudum ve yorumladım.Göz atmak isterseniz
    http://www.kitapsohbetcisi.com/2012/06/sohbet-alamut.html
    Gelmişken anketime de katılırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet göz atacağım. bu kitabı sevmek istemiştim ve çok merakla okumuştuk. hayal kırıklığı yaşamak beni üzdü açıkçası.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.