25 Eylül 2011 Pazar

Filler de Hatırlar (Elephants Can Remeber)

Agatha Christie, Altın Kitaplar

Bir Hercule Poirot polisiyesi. Ünlü cinayet romanları yazarı Ariadne Oliver, bir yazarlar konferansına katılır. Konferansın sonunda sevimsiz Mrs Burton-Cox yazarımızı yakalayıp vaftiz kızı Celia Ravenscroft hakkında yersiz sorular sorar. Celia'nın annesi ve babası uzun yıllar evvel bir uçurumun dibinde ölü bulunmuşlar ve ölümlerinin gerçek mahiyeti asla anlaşılamamıştır. Acaba adam karısını mı vurup intihar etmişti yoksa kadın mı kocasını öldürüp sonra kendini vurmuştu? Ariadne Oliver, vaftiz kızı Celia'nın gelecekteki mutluluğu için geçmişteki olayı incelemeye başlar. Tabii eski dostu, yaşlı dedektif Hercule Poirot'dan yardım istemeyi ihmal etmez.

Filler de Hatırlar, sondan bir önceki Poirot macerası. Kitapta daha önceki başka maceralara da atıfta bulunulmuş, Poirot eski hikayelerinden bahsettikçe hangisi olduğunu anlayıp seviniyorsunuz. Dedektifimiz artık oldukça ihtiyar ve kitabın büyük kısmında araştırmayı, koşuşturmayı, sorgulamayı Ariadne Oliver yapıyor. Poirot ise ilginç noktaları keşfedip gri hücrelerini çalıştırıyor. Yani buna daha çok bir Ariadne Oliver polisiyesi diyebiliriz. Kitabın ortalarında neler olabileceğini sezinlemeye başlıyorsunuz zaten. Sonunda gerçekleri bulanın Ariadne olmamasına şaşırdım doğrusu.

Kitabı ben sahaflardan buldum. Güncel baskısı da mevcut:




7 yorum:

  1. Beş Küçük Domuz'la genç bir kız için mazide işlenen cinayeti açığa çıkarmak teması açısından çok benziyorlar. Tam bir klasik, dediğin gibi Ariadne Oliver'a ve Poirot'ya dair çok hoş ayrıntılar içeren bir roman.

    YanıtlaSil
  2. Biblio: Ariadne'nenin en aktif çalıştığı macera buydu sanırım. O fil senin bu fil benim koşturup durdu. Ariadne'nin cinayet araştırmasında daha büyük rol oynaması hoştu, pek sevimli bir karakter. Beş Küçük Domuz'u okuyamadım henüz, sanırım bu kitapta bahsedilen eski vakalardan biri oydu.

    YanıtlaSil
  3. Evet, bahsedilen kitaplardan biri. Beş Küçük Domuz'u okuduğumda hissettiğim heyecanı ve zevki başka hiçbir kitabında bulamadım. Ki Christie'leri ne kadar seviyorum biliyorsun. Mutlaka okumanı tavsiye ederim. :)

    YanıtlaSil
  4. Filler de Hatırlar eskiden okuduğum bir kitap ve sevdiğimi anımsıyor ama konuyu çok hatırlayamadım. Beş küçük domuzu da dayanamayıp kronolojiyi bir yana bırakıp galiba okuyacağım ;)

    YanıtlaSil
  5. Biblio: çok meraklandırdın beni, heyecanla bu kitabı alıp okuyacağım günü bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  6. thalassapolis: ben pek heyecanlandım, alayım da beraber okuyalım hemen:) Filler de Hatırlar geçmişte olup bitmiş, hatta unutulmuş bir vakanın çözümünü anlatmasıyla enteresandı.

    YanıtlaSil
  7. okuyalım canım ben de var sen alınca haber ver ;)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.