22 Temmuz 2012 Pazar

Kar Kuyusu

Hikmet Hükümenoğlu, Everest Yayınları

Sevgili adaşım Aslısın'ın tavsiye ettiği Kar Kuyusu, yılın en güzel keşiflerinden biri oldu benim için. Kitap yeni değil, 2005'de basılmış. Yazarımız, Kar Kuyusu'ndan sonra 2007'de "Küçük Yalanlar Kitabı" ve 2010'da "47 Numaralı Kamara" isimli romanlarını yayınlamış ki, ikisini de hemencecik okunacak kitaplar listeme ekledim.

Kitabımız hafiften gerilim, birazcık romantik komedi, az buçuk cinayet romanı. Kahramanımız Nur, kocasını boşamış, işini bırakmış, gelmiş İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarından birine takı dükkanı açmış. Bir kere kahramanımıza bayıldığımı söylemeliyim, hikaye Nur'un ağzından anlatılıyor ve okurken "aaa tıpkı ben" deyip durdum. Yazar, doğrusu pimpirikli bir kadının düşünüş şeklini mükemmel şekilde yansıtmış. Nur tıpkı çoğumuz gibi tam bir "kurkur", kafasından habire olmayan şeyler kurup dertleniyor. Başka evde, yabancı yataklarda yatmayı sevmiyor, ne bileyim, tıpkı benim gibi yağmurdan hiç hoşlanmıyor:

"Pis bir yağmur yağıyordu. Yıllar önce, hiç durmadan şiir okuduğum bir dönemde, yağmurun her çeşidini sevmenin çok romantik bir şey olduğunu düşünürdüm. Ama birkaç defa iliklerime kadar ıslandıktan ve kendimi hiç de romantik hissetmediğimi farkettikten sonra sadece tek bir cins yağmuru sevmeye karar verdim : bardaktan boşanırcasına, hatta kiremitleri kırarcasına yağan sağanak yağmur. O da, sadece evde battaniyeme sarınmış, sıcak kahvemi yudumlayarak pencereden dışarıyı seyrediyorsam hoşuma gidiyordu. Böyle günlerce yağan ve hayatımın bir parçası haline gelen pis yağmurların sevilecek hiçbir yanı yoktu. Hele akşam oluyorsa ve gideceğim yere ulaşmak için hiçbir vasıta bulamıyorsam, -ki bu havalarda vasıta bulabilen şanslı insanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez- işte o zaman sadece yağmurdan değil, karşıma çıkan her şeyden nefret ediyordum."

Ara mahallede, pek popüler olmayan dükkanını ayakta tutmaya çalışan Nur, sokakta tuhaf insanların yaşadığını farkeder. Yavaş yavaş geçmişte yaşanan olayları öğrendikçe, tekinsiz bir maceraya, istemeden olsa karışmış bulur kendini.

Okuması pek zevkli geldi bana bu kitabın, çok severek hatta coşkuyla tavsiye ediyorum:)

Yazarın web sayfası : http://www.hikmethukumenoglu.com/



12 yorum:

  1. Ay bayıldım bu yağmur olayına :)
    Ben de -artık- sevmiyorum yağmuru dışardaysam eğer...
    Ama evdeyken, sıcacık battaniyeme sarılmış, yanımda kahvem (ve sigaram) ve de elimde kitabım varsa: o yağmur hiç durmasın istiyorum :)
    Bardaktan boşanırcasına yağsın :)
    Bulursam okuyacağım bu kitabı.
    Not alıyorum :)
    Teşekkür ederim paylaşımına da Judy'cim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitabı okurken tam burada "işte buuu" demiştim:)

      Sil
  2. Tanıtım için teşekkürler,güzel kitaba benziyor.Deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  3. yazını okuyunca hemen bu yazarın kitaplarına bakındım judycim (daha önce adını duymamıştım hiç), sadece 47 numaralı kamara'yı buldum, aldım, okudum :) öyle aman aman beğenmedim ama kendi kendini okutan kitap derler ya, işte öyle ilerleyip bitti hızla, hoştu da ama diğer iki kitabının daha iyi olduğuna dair bir his var içimde nedense. bulabilirim inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halbusem 47 Numaralı Kamara, Kar Kuyusu'ndan daha sonra yazılmış. Yani daha olmasını ümit ederdim:) Ben de okumayı planlıyorum diğer kitaplarını, bakalım onları nasıl bulacağım. Online almayı düşünüyorsan hepsi İdefix'de var canım.

      Sil
  4. Romanımı zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım diğerlerini de keyifle okursunuz.

    Selamlar,
    Hikmet Hükümenoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, diğerlerini de okuyacağım elbet:))

      Sil
  5. okudum sonunda! evet 47 numaralı kamara'dan daha iyiydi, çok sürükleyici ve eğlenceliydi kar kuyusu. küçük yalanlar var şimdi sırada, onu da almıştım. sağol judycim tavsiyen için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ohh çok sevindim beğenmene:) ben daha diğerlerini alamadım, monte kristo kontu bitsin, ondan sonra :)

      Sil
    2. küçük yalanlar kitabı en çok beğendiğim oldu aslıcım, senin de çok hoşuna gider bence, hararetle tavsiye ediyorum!

      Sil
    3. hemen ekledim sepete, İdefix sanal fuarından kapmaca:)

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.