2 Aralık 2013 Pazartesi

Beyoğlu'nun En Güzel Abisi


Ahmet Ümit, Everest Yayınları


Bir Başkomiser Nevzat polisiyesi. Polislerin kabusu yılbaşı gecesinde, Tarlabaşı'nda cinayet işlenir. Ekibiyle işe koyulan Beyoğlu'nun en güzel abisi Nevzat başkomiser; tinerci çocuklar, Beyoğlu esnafı, travestilerle; için için kaynayan Beyoğlu'nun arka sokaklarında cinayeti çözmek için uğraşacaktır. Bir de peşine takılan, sinirini bozan polisiyeci yazarla uğraşır. Ki bu yazar Ahmet Ümit'in ta kendisidir. Yazarın kendini romana dahil etmesini ve baş karakterin yazardan nefret etmesi çok hoş bir ayrıntı olmuş.

Polisiye dedim ama, bu kitap bir polisiye değil bence. Bu açıdan hiç sevmedim, beğenmedim romanı diyebilirim. Ahmet Ümit, Istanbul'a duyduğu sevgiden yola çıkarak; Beyoğlu'nun hakiki sakinlerinin, Istanbul Rumlarının utanç verici 6-7 Eylül olaylarından sonra yurtlarından edilmesini anlatmak istemiş. Istanbul'un nasıl talan ve tarumar edilip elimizden kayıp gittiğini anlatmak istemiş. Bunu da Nevzat aracılığıyla yapmış ki, laylaylom polisiye okurken bu derin yaralardan haberdar olsun okuyucu. Kitabın bu Istanbul'a ağıt yakan kısımları bence çok vurucu olmuş. Bu bölümlerden epey etkilendiğimi, içimin parçalandığını söylemem lazım.

Gelgelelim, ben, Ahmet Ümit'in bu konuyu Nevzat ile işlemesinden hoşlanmadım. Nevzat'ın o ders verir gibi kitabi  konuşmaları hoşuma gitmedi. O yüzden kitabın polisiyeliğinden bir şey anlamadığım gibi içim de sıkıldı. Keşke Istanbul'u; 6-7 Eylül olaylarını, apayrı bir şekilde kendine özgü bir romanla anlatsaydı yazarımız. Polisiye sosa gerek olmadan, o alabildiğine duygusal diliyle yazacağı romanı; ağlayarak okurduk biz yine de. Bu şekilde bence iki arada bir derede kalmış bir roman, Beyoğlu'nun En Güzel Abisi.


Yine de, Ahmet Ümit'in bir sonraki kitabını da çıktığı gün alıp okuyacağım.




,

5 yorum:

  1. ne çok okundu bu kitap , sıra gelirse ölmeden ben de okuyacağım..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok da sıkma kendini okumak için , bir ara vakit olursa hani :)

      Sil
  2. aynen eylem : =)
    ama güzel yorumlamışsın cnm çok beğendim yorumunu

    YanıtlaSil
  3. Ben sevmedim sevemedim. Her sayfa da malum olaylar gözüme sokuldu durdu.Belki bir iki sene sonra çıksaydı bu kitap daha çok sevebilirdim. Sene başında yazılmaya başlanmış bir kitapta bu kadar güncel olaylar olmasaydı daha güzel olurdu. Neyse sonuçta her kitabında katili bulsam da yeni kitabını alıp okuyacağım =)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.