28 Ocak 2012 Cumartesi

Zindan Adası (Shutter Island)

Dennis Lehane, Artemis Yayınları

Zindan Adası, Boston limanında uğursuz bir adadır, adadaki kale gibi hastanede oldukça tehlikeli akıl hastası suçlular kalmaktadır. Hastalardan biri son derece güvenli hücresinden, bütün hastabakıcı ve gardiyanların gözü önünden adeta buharlaşarak yok olmuştur. Bunun üzerine federal polis Teddy Daniels olayı soruşturmak üzere adaya gider. Yanında yeni ortağı Chuck Aules, Teddy'e eşlik etmektedir. İkili kadının adeta buharlaşıp yokolduğu hastanenin yöneticisi tekinsiz Doktor Cawley ile tanışırlar. Polisler adanın her tarafında araştırma yapabileceklerdir ancak Cawley onlara hastaların veya diğer doktorların dosyalarını vermez. Ayrıca deniz fenerine girmeleri de yasaktır. Teddy adada iğrenç tedavi yöntemlerinin uygulandığını bilmektedir ve kayıp tehlikeli suçluyu ararken adada dönen dolapları da su yüzüne çıkartmaya kararlıdır.

Atmosferi çok başarılı bir roman Zindan Adası. Kahramanlarımızı adaya hapseden fırtına, yağmur, karanlığın etkisi tüm sayfalarda farkediliyor. Biz de Teddy ile beraber o adada sıkışıp kaldığımızı hissediyoruz. Denis Lehane'ın okuduğum ilk kitabı idi bu, diğerlerini de okumak isteği yarattı. Adam adeta film gibi yazmış kitabı, yani her sahne, her tip anında gözlerimin önünde canlandı ve hemencecik kitabın içine girdim. Etkileyici finaliyle zevkli bir macera romanı.

Kitabın Martin Scorsese tarafından filme çekilmiş çok başarılı bir uyarlaması da var.


6 yorum:

  1. çok merak ettim şimdi ben, hemen listemin sıralarından birini daha doldurdu...Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  2. evet evet izledim ben bunu:)
    Ama sonunu sevmemistim.Kitapta da ayni sekilde mi bitiyor sanki devami serisi gelecekmis gibi.

    YanıtlaSil
  3. kitap eylemcisi : listeler doldu taştı:) filmi izlemediysen gerçekten okuması zevkli bir kitap.

    YanıtlaSil
  4. kıtmir : film kitap ile birebir gidiyor. çok güzel uyarlanmış. finali de aynı. devamı olamaz ki, çek fişini lobotomi oldu:)

    YanıtlaSil
  5. Filmi izlemiş biri olarak "e kitabını da okumalı" diye düşünüyordum ki vazgeçtim, güzel bir uyarlama madem... Di Caprio abinin oyunculuğu pek şahanedir ayrıca filmde, o adam hak ettiği değeri görmüyor bence =D

    YanıtlaSil
  6. Panzon : film uyarlaması harika, Leo bence de şahane idi. filmi izlediysen kitabı okumana pek gerek yok diye düşünüyorum:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.