23 Kasım 2012 Cuma

Tavan Arasındaki Buda (The Buddha In The Attic)

Julie Otsuka, Domingo Yayınevi


Domingo Yayınevi son zamanlarda en zevkle okuduğum kitapları basıyor, Tavan Arasındaki Buda yine bir nefeste okuduğum oldukça çarpıcı bir kitap.


Kitabımız, 1900''lerde, anlaşmalı evliliklerle Japonya'daki köylerini terkedip ne dilini ne adetlerini bildikleri Amerika'ya göç eden Japon gelinlerin hikayesini anlatıyor. Bu gelinlerin elinde sadece birer fotoğraf vardır, bu fotoğrafların 20 sene önce çekilmiş olduklarını, kocalardan gelen romantik mektupların parayla bu işin ehli adamlara yazdırıldığını bilmezler. San Fransisco'da gemiden indiklerinde, Amerika'da refah içindeki evlerinin hanımı olacaklarını zannederler, kocalarıyla tarlada çalıştırılmak üzere bu ülkeye geldiklerinden haberleri yoktur.

Kitabın tamamı birinci çoğul şahısla yazılmış. Şöyle ki:

“Kocalarımızı ilk gördüğümüzde onları kesinlikle tanıyamayacağımızı bilmiyorduk. Bize gönderilen fotoğrafların yirmi yıl önce çekildiğini bilmiyorduk. Bize yazılan mektupların kocalarımız değil, mesleği yalan söyleyip gönülleri fethetmek olan, güzel el yazılı kişiler tarafından yazıldığını bilmiyorduk. Suyun ötesinden isimlerimizle bize seslenildiğini ilk duyduğumuzda birimizin eliyle gözlerini kapatıp arkasını döneceğini ama diğerlerimizin başlarımızı öne eğip kimonolarımızın eteğini düzelterek sakin ve ılık güne adım atacağını bilmiyorduk. Burası Amerika, diyecektik kendimize, endişelenmeye gerek yok. Ve yanılmış olacaktık.”


Bu alışılmadık tarz hiç rahatsız etmediği gibi,  okunması inanılmaz rahat bir üslup yaratmış. Tek bir karakterin değil; bütün o kadınların hikayesini dile getirebilmiş bu şekilde yazar. Japon gelinlerin yaşamı sayfalardan şiir gibi, su gibi akıp gidiyor. Domingo da çok güzel bir baskı yapmış, şömiz ciltli, küçük kıymetli bir kitap hazırlamış.

Çok çok sevdim bu özel kitabı.


10 yorum:

  1. Listemde bekleyip duruyordu. Simdi okumak icin motivasyonum oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bir başladn mı su gibi gidiyor, hemen okudum ben elimden bırakamadan, bir çırpıda.

      Sil
  2. yazdık tahtaya
    alalım haftaya:)

    YanıtlaSil
  3. Bu sene okuduğum en güzel kitaplardandı :) Dediğin gibi çok özel bir kitap, domingo'nun baskısı da çok özenli ve güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domingo 'ya teşekkür mesajları attım facebook ve twitter'dan:) şömiz ciltleri çok seviyorum, ussal tefek, pek güzel bir kitap yapmışlar.

      Sil
  4. Ben de eklemeliyim listeme, tesekkurler bgi icin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumaya değer çarpıcı bir kitap olduğunu düşünüyorum:)

      Sil
  5. Ben de bunu ruhani bir kitap sanıp sallıyordum yahu. Meğer romanmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahah ruhani kitaplara alerjim var, onları mütemadiyen pencereden atmak isterim:))) aşırı gelişkin olduğumdan kişisel gelişim kitaplarından da bucak bucak kaçarım:))))))

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.