29 Ağustos 2014 Cuma

Cinayetin İllüzyonu (The Illusion of Murder)


Carol McCleary, Sayfa6 Yayınevi

Çeviri : Mine Atafırat


Kahramanımız Nellie Bly, gerçek bir kişilik. 1864 senesinde doğmuş, ilk ve en meşhur kadın gazetecilerden biri olmayı başarmış. kendine deli süsü verip bir akıl hastanesine kapattırmış ve hastane hakkında haber yapmış. Daha sonra da, Jules Verne'in ölümsüz eseri 80 Günde Devri Alem'den esinlenerek, dünya turuna çıkmış ve rekor kırarak 72 günde seyahati tamamlamış.

Nellie Bly


Nellie dünya seyahatine üzerindeki tek elbise ile çıkmış. Seyahatte kolaylık olsun diye, yanına bir palto, birkaç iç çamaşırı ve temizlik malzemelerini taşıdığı ufak çantasından başka eşya almamış.

Nellie'nin seyahat kıyafeti.

Kitabımız Nellie'nin bu meşhur seyahatini anlatıyor. Kahramanımız, Mısır'da pazar yerini gezerken bir cinayete tanık oluyor ve hem rekor kırarak geziyi tamamlamayı, hem de bu cinayetin esraını çözmeyi kafaya koyuyor. Yani gerçek bir karakteri alıp kurgusal bir maceranın içine sokmuş yazarımız. Bence fikir şahane çünkü Nellie nefis ve gerçek bir kadın kahraman. Viktorya çağında Mısır, egzotik uzakdoğu zaten romana eşsiz bir arkaplan sağlıyor. Yani o döneme ve firavunlar ülkesine merakınız varsa hoşuna gitmeyecek gibi değil bu kitap. Sadece biraz hafif bir roman, Nellie'nin hakkını verecek, daha sağlam, oturaklı bir eser beklerdim.

Sayfa6, yazarın bir Nellie Bly macerasını daha yayınlamış : Cinayetin Simyası. Onu da okuyacağım sanırım.


2 yorum:

  1. Kahramanı gerçek hayattan alınan kitaplar ile sık karşılaşmıyoruz. Bu sebeple, pek bilinmeyen kahramanların yer aldığı kitaplara bayılırım! :)
    ''Hafif roman'' deyişine dek okumayı düşünüyordum fakat yazar, kahramanın hakkını vermemiş ise ''bi' ara okurum'' listesine girdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahraman harika ama maalesef hakettiğince kullanamışlar. Çok nefis bir roman olabilirdi halbuaem. Fikir müthiş çünkü.

      Sil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.