21 Aralık 2014 Pazar

Marslı (The Martian)


Andy Weir, İthaki Yayınları

Çeviri : Emre Aygün


Tam Interstellar sarhoşluğu yaşadığımız bir dönemde, İthaki çılgınca bu kitabı tanıtmaya başladı ve Mars'ta adeta Robinson Crusoe gibi mahsur kalan bir astronotun başından geçenleri anlatan Marslı, büyük bir merak oluşturdu. Ben de fazlaca dayanamadım ve bugün bir oturuşta bitirdim kitabı.


Kesinlikle hayal kırıklığına uğramadım. Marslı çok heyecanlı, okuyucuyu diken üzerinde tutan nefis bir macera romanı. Kahramanımızı, bir aksilik sonucu Mars'ta mahsur kalan Mark Watney'i çok sevdim. O doğuştan neşeli biri, umutsuzluğa kapılmayan, mühendis kafasıyla hep hayatta kalmaya odaklanan, umut eden ve çok çalışan biri. Pek de şakacı, o yüzden bir kat daha sempatik geliyor insana.


Mark, Ares 3 programıyla Mars'a gelen mürettebatın en düşük rütbeli üyesi, bir zoolog ve mühendis. Ekip Mars yüzeyinde iken çıkan fırtınada, anten çubuğu Mark'a saplanıp kahramanımızı sürüklüyor. Mark'ın uzay giysisinden yaşamsal verileri alamayan kaptan, diğerlerini riske atmamak için, mürettebatı toplayıp Mars'ı terk ediyor. Mesele şu ki, Mark sadece bayılmıştır ve kendine geldiğinde kızıl gezegen Mars'ta tek başına mahsur kalmıştır.

Bundan sonra olanları, Mark'ın bilgisayarına girdiği günlüklerden takip ediyoruz. Kitabın tamamı günlüklerden ibaret değil tabii. Nasa'da olup bitenler, zaman zaman Mark'ın ekibinin bulunduğu uzay mekiği Hermes'te yaşananları da yazarımız bize aktarıyor, böylece kitap sürekli heyecanlı ve meraklı devam ediyor. Acaba kurtulacak mı? Kurtulamayacak mı? Tabii beklediğimiz üzere başına bin türlü aksilik geliyor Mark'ın ama o umudunu yitirmiyor hiç.

Ümit etmenin güzelliği ve insanoğlunun harikuladeliğine bizi inandıran şahane bir kitap.








7 yorum:

  1. ben de bugün başlamıştım bu kitaba! bu kadar beğenmiş olmana pek sevindim judy'cim. keyifli saatler bekliyor beni demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendin mi çok merak ediyorum Çavlan'cığım?

      Sil
    2. biraz yavaş okuyorum canım, ortalardayım ama çok sürükleyici ilerliyor :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Sonunda sen de çok heyecanlandın mı? Ben resmen kıvranarak okudum son bölümü:)))

      Sil
  3. Çok beğendim Judyyyyyyyyyy Bazı yerleri anlamak için bir kaç kere okudum ama, fazla bilimseldi benim gibi dilci bi insana :D

    YanıtlaSil
  4. Zoolog değil botanist olacak. Zoolog hayvanlarla ilgilenen bilim dalıdır.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.